blogu | technowledge

REVIEW-

Android vs iOS ~ totul despre telefoane

sâmbătă, 18 mai 2013


    Printre utilizatorii diferitelor tipuri de smartphone-uri apar multe controverse, iar multe dintre ele se refera la sistemul de operare al dispozitivului. Cele mai cunoscute sisteme mobile de operare ale momentului sunt Android si iOS. In acest articol voi incerca sa fiu obiectiv si voi scrie despre avantajele si dezavantajele fiecaruia.

  


    Insa pentru inceput, scriu in cateva randuri despre infiintarea acestora si cifrele de marketing:

  iOS a fost lansat in 2007 de catre Apple si a fost destinat la inceput pentru a ocupa echipamentele mobile, apoi Apple TV-urile si iPad-urile. In prezent, ocupa aproximativ 20 % din totalul smartphone-urilor.

   ANDROID a fost lansat de catre Google in 2004 pentru a construi " un sistem de operare pentru echipamentele mobile care sa fie constient de preferintele utilizatorului si sa-i ofere acestuia o experienta cat  mai placuta si mai usor de utilizat " bazandu-se pe sistemul de operare Linux. Este cel mai popular, ocupand aproape 70 % din piata telefoanelor inteligente.


   COMPARATIE:

    In acest moment, Android este pentru iOS ceea ce este Windows pentru Mac-OS. Adica Android se gaseste pe mult mai multe telefoane, la diferiti producatori si la preturi variate. Dar asta nu inseamna neaparat ca este mai bun. Fiecare are avantaje si dezavantaje.

  DESIGN: iOS nu s-a prea schimbat de la prima versiune. Asta reprezinta un avantaj in obisnuinta in utilizare dar nu i-ar strica o actualizare.

   Nu putem spune acelasi lucru despre Android. Pe el s-au aplicat multe interfete cunoscute ( Touch Wiz de la Samsung, UI Sense de la Htc dar mai sunt multe altele). Fiecare producator il personalizeaza asa cum vrea. Dar daca il incarca prea mult, acesta ar putea sa nu mai fie asa de fluent ca iOS, care nu se poate modifica. Nu neaparat asta este un dezavantaj, ba din contra: in principal Samsung adauga foarte multe functii noi pe dispozitivele sale, functii care conteaza in achizitionarea unui telefon. Asadar, le-as da egalitate la capitolul customizare, asta daca nu ar exista si versiunile pure de Android de pe seriile Nexus. In final, putem spune ca Android castiga la acest capitol, adica il alegi pe care vrei: cei customizat, cu multe functii, sau pe cel nemodificat de la Google. La iOS, il poti alege doar pe cel nemodificat.Un alt avantaj al Androidului este bara de notificari din partea de sus, care este una foarte practica.

 APLICATII:  Cifrele aplicatiilor oferite in magazinele online sunt asemanatoare pentru iOS si Android. Insa, numarul celor gratuite in Google Play este mult mai mare decat cele din AppStore. In plus, jocurile cu plata din magazinul Android se pot gasi dand o cautare pe google cu numele aplicatiei, la final adaugand extensia apk.

   Daca ne uitam la numarul aplicatiilor preinstalate, la Android avem mai putine decat la iOS, insa nu e greu sa le descarcam de pe Google Play. La iOS avem ceva mai multe, inclusiv iTunes, aici avand iarasi posibilitatea de a descarca altele. Consider ca si la capitolul disponibilitate aplicatii Android castiga.

  STABILITATE:  Ceea ce au facut cei de la Apple cu iOS nu se trece cu vederea: nu cred ca se putea optimiza mai bine, iar stabilitatea in rularea aplicatiilor este foarte buna. Nu ca Android nu s-ar descurca bine (totusi pe telefoanele ieftine cu Android, sistemul de operare da mai multe crash-uri), dar este in spatele iOS-ului. In doua saptamani cat am testat un S3, nu a avut niciun lag, nici o blocare sau repornire. Adica Androidul se misca putin mai slab doar pe telefoanele ieftine, cu hardware slab.  Oricum, la acest capitol, iOS castiga in fata Androidului.


  Cam acestea sunt criteriile dupa care le-am clasificat, din ele reiesind ca Android este invingator, la care se adauga si pretul mult mai mic pentru telefoanele ocupate de Android. Daca aveti alte criterii, sugerati-le la comentarii.

















2 comentarii :

  1. Interesant articol si foarte util! Multumim de idei si sfaturi, mereu gasesc inspiratie in aceste articole. In general imi iau telefoane mai ieftine pentru ca sunt si mai bune, chiar daca nu sunt atat de performante, dar asta nu inseamna ca cele scumpe nu sunt de calitate.

    RăspundețiȘtergere